Älykodinkoneet ja -laitteet ovat laitteita, jotka on yhdistettynä Internetin välityksellä johonkin hallintalaitteeseen, usein älypuhelimeen. Niiden ohjaaminen tapahtuu sovelluksen avulla etänä. Tässä osiossa esittelemme erilaisia älylaitteita ja -kodinkoneita.

Älypuhelimet

Älypuhelimet ovat yleisimpiä älylaitteita, mitä nykypäivänä on käytössä. Älypuhelin on matkapuhelin, jossa on perus matkapuhelimen ominaisuuksien (puhelu-, kuva- ja tekstiviestimahdollisuuden) lisäksi internetyhteys sekä erilaisia tietokoneen ominaiusuuksia sekä GPS -paikannin. Älypuhelimiin on ladattavissa erilaisia mobiilisovelluksia, eli äppejä (app), jotka ovat puhelimella käytettäviä tietokoneohjelmia. Älypuhelimissa on käytössä erilaisia käyttöjärjestemiä, joista suosituimmat ovat iOS sekä Android.

  • Android on puhelimille suunniteltu ohjelmisto, joka on julkistettu marraskuussa 2007. Android on älypuheli
    mien markkinaosuudeltaan selkeästi suurin (vuonna 2016 86,8%)
  • iOS on Applen kehittämä käyttöjärjestelmä, jota käytetään Applen omissa laitteissa (iPhone, iPod Touch, iPad sekä Apple TV). iOs ensimmäinen versio julkistettiin kesäkuussa vuonna 2007.

Älypuhelimia ovat esimerkiksi Huawei Honor P9, Apple iPhone SE sekä Nokia Lumia 520

 

Älykellot

Älykellot ovat ranteessa pidettäviä kelloja, joissa on tietokoneen ominaisuudet. Ensimäisen älykellot ovat jo kehitelty 1970 -luvulla, mutta varsinaisesti ne kehittyivät vasta 2010 -luvun aikana. Älykellot eivät kuitenkaan ole saaneet niille odotettua menestystä, sillä niiden hintaa on pidetty turhan korkeana suhteessa saatuun etuu. Usein älykelloja verrataankin erilaisiin aktiivisuusrannekkeisiin.

Älykelloja ovat esimerkiksi:

  • Apple Watch on älykello, jonka Apple on kehitellyt. Tämä älykello saapui markkinoille alunperin vuonna 2015. Kelloon kuuluu kosketusnäyttö, jonka kokoa voidaan säätää sivussa olevalla nupilla. Apple Watchilla voidaan lukea ja lähettää sähköposteja, soittaa sekä lähettää viestejä. Sen näyttö on Retina ja siinä käytetään safiirilasia. Tällä älykellolla voidaan myös mitata kuljettua matkaa sekä sydämen sykettä.
  • Samsung Galaxy Gear on Samsungin valmistama älykello. Sen näyttö on 1,6 tuumaa ja siinä on tallennustilaa 4 Gt. Älykellossa on myös kamera, jonka tarkkuus on 1,9 megapikseliä. Kellossa on alumiinirunko ja sen voi valita mustana, valkoisena, harmaana tai oranssina. Kellon ohjaaminen tapahtuu yhdellä painikkeella. Painike toimii sekä koti- että virtanäppäimena. Kello tarvitsee toimiakseen Samsungin älypuhelimen, jossa on Android 4.3 tai uudempi versio käyttöjärjestelmästä. Kello ja puhelin paritetaan ja kellon ohjaaminen tapahtuu puhelimen avulla. Samsung Galaxy Gear -älykelloon on mahdollista ladat myös muita sovelluksia sen oletussovellusten lisäksi.

Älykahvinkeittimet

Älykahvinkeittimet ovat langattomaan internettiin yhdiestettäviä kahvinkeittimiä. Näiden laitteiden käyttö varten tulee puhelimeen tai muuhun älylaitteeseen ladata tarvittava sovellus. Sovelluksella pystytään hallitsemaan kahvinkeittimen käyttöä. Etäyhteyden avulla kahvinkeitin voidaan käynnistää haluttuun aikaan vaikka sopivasti kun itse palaa kotiin työpäivän päätteeksi. Älykahvinkeitin pitää huolen itse itsestään ja se iloittaa sovelluksen kautta jos se havaitsee puutteita. Ilmoitettavia puutteita voivat olla esimerkiksi säiliössä oleva vesi on turhan vanhaa tai kahvinkeittimen kannu on jäänyt asettamatta takaisin paikoilleen. Älykahvinkeittimiä ovat esimerkiksi Siemensin CT836LEB6 Kahvi- ja Espressoautomaatti, ILOU Premium 3W kahvinkeitin sekä Smarten Coffee 2nd Generation kahvinkeitin.

Älytiskikone

Älytiskikoneet ovat suosituimpia älykodinkoneita, sillä niiden tuoma helppous on helposti havaittavissa. Älytiskikoneet tunnistavat pestävät astiat ja valitsevat niille parhaan pesuohjelman taatakseen parhaan pesutuloksen. Laite osaa myös itse annostella sopivan määrän pesuainetta. Älytiskikoneen hallitseminen on helppoa ja vaivatonta etänä ja se voidaankin asettaa pesemään koneellinen astioita aina päivän päätteeksi. Loman ajaksi älytiskikone on mahdolista asettaa niin sanottun lomatilaan, jolloin sen virrankulutus on pienempi eikä se ole käytössä loman aikana lainkaan. Tiskikone ilmoittaa sovelluksen avulla, jos se havaitsee virheitä, esimerkiksi että pesuaine on lopussa.